Background Image

اخبار

فوربیکس؛ برگزیده جشنواره دکتر نوربخش در یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

1403/09/07

همزمان با پایان یازدهمین دوره همایش بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت، برندگان جایزه دکتر نوربخش توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی معرفی شدند. در قسمت محصولات و خدمات فناورانه پولی و بانکی ویژه مشتریان، #فوربیکس به عنوان نئوبانک کسب‌وکاری با امکان مدیریت جامع و یکپارچه مالی و حسابداری، به عنوان محصول برگزیده انتخاب شد و لوح جشنواره دکتر نوربخش را از قائم‌مقام بانک مرکزی دریافت کرد. 
فوربیکس که با همکاری شرکت توسن و توسط شرکت فناوران مالی هوشمند آینده توسعه پیدا کرده است، به عنوان یک پلتفرم جامع بانکداری دیجیتال برای کسب و کارهای کوچک و متوسط، علاوه بر خدمات بانکداری دیجیتال تمامی ابزارهای لازم برای مدیریت مالی شامل صدور فاکتور، فروشگاه‌ساز، حسابداری، CRM و... را به نیز صورت یکپارچه و تماما رایگان و از طریق موبایل اپلیکیشن خود در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد.


اغلب شرکت‌های کوچک و متوسط، فریلنسرها و خویش‌فرمایان نیازمند ابزاری جامع و دقیق برای امور مالی خود هستند. این موارد شامل صدور فاکتور، ثبت سند‌های حسابداری، مدیریت حساب بانکی، مدیریت مشتریان و... می‌شود که تمامی این سرویس‌ها با تلفن همراه بر بستر اپلیکیشن فوربیکس قابل دریافت است. فوربیکس به عنوان یک پلتفرم جامع مدیریت مالی کسب و کار تلاش کرده است تا تمامی این ابزارها را از طریق پلتفرم جامع و به صورت کاملا رایگان خود در اختیار این عده از افراد و کسب‌وکارها قرار دهد.
به عنوان مشخصه کلیدی نئوبانک شرکتی فوربیکس می‌توان به جامعیت و یکپارچگی در ارائه خدمات متنوع اشاره کرد که امکان اتصال آن به سایر ابزارها از طریق Open API وجود دارد. به طور کلی می‌توان گفت فوربیکس یک ابزار کاربردی برای کسب‌وکارها است که بدون این که هزینه اضافه‌ای به کسب‌وکارها تحمیل کند، توانسته است مدل درآمدی پایداری را تعریف کند. این اپلیکیشن مبتنی بر موبایل طراحی و تولید شده است که برای دسته مشتریان هدف، بسیار قابل توجه و کاربردی است.
در عصر دیجیتال و با ظهور احراز هویت های دیجیتال، چسبندگی مشتریان به بانک‌ها بسیار کاهش پیدا کرده است. اما فوربیکس با طراحی اکوسیستمی ساده و کاربردی شامل مجموعه سرویس‌های مدیریت مالی مناسب برای کسب و کارها توانسته آنها را به افتتاح حساب در بانک همکار(یا اتصال حساب فعلی به فوربیکس) ترغیب کند. فوربیکس با این روش می‌تواند چسبندگی مشتریان به بانک همکارش را افزایش دهد و تبدیل به روشی برای افزایش وفاداری مشتریان شود.
 

ادامه مطلب

مالک داده‌ها همان مشتریان هستند؛ نه بانک‌ها

1403/09/06

در دومین روز از همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت، نشست تخصصی با موضوع «بانکداری باز؛ همزیستی و هم‌تکاملی در زیست‌بوم بانکداری» با حضور آمنه نادعلی‌زاده، مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت بانک مرکزی؛ آرش بابایی، مدیرعامل شرکت توسن؛ مسعود پشم‌چی، مدیرعامل گروه داده‌پردازی پارسیان؛ حسین امین زاده، معاون فناوری اطلاعات بانک کشاورزی و محمود کریمی، رئیس گروه مشاوره تحقیقات و مطالعات راهبردی شرکت ملی انفورماتیک برگزار شد. در این نشست چالش‌های استقرار نظام بانکداری باز در ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

در ابتدای این نشست کریمی، گزارشی از وضعیت زیست‌بوم بانکداری باز در ایران ارائه کرد. او گفت: «بحث اصلی در بانکداری باز این است که داده‌های مشتری توسط یکسری پردازشگران داده از جمله بانک‌ها و شرکت‌ها و... تولید می‌شود و از طریق رابک‌ها (رابط API) در اختبار فناوران مالی قرار می‌گیرد تا در راستای خدمات رسانی بهتر به مشتریان مورد استفاده قرار بگیرند.» او در ادامه گفت: «فرآیند بانکداری باز در ایران از بانک‌ها و نهادهای مالی به عنوان تامین کنندگان، شرکت‌های فناور حوزه بانکی به عنوان تولیدکنندگان و انتشاردهندگان، شرکت‌های واسط به عنوان توزیع‌کنندگان و کسب‌وکارهای مالی و بانکی به عنوان مصرف‌کنندگان رابک (API) سیستم بانکداری باز به حساب می‌آیند که اجزای بانکداری باز را تشکیل می‌دهند.»

کریمی درباره چالش‌های بانکداری باز عنوان کرد: «از منظر تنظیم‌گری، چالش‌هایی مثل دسترسی به حساب یا پرداخت بدون اجازه صریح از مشتری، بازنشر API به نهادهای غیرمجاز، امکان واسطه‌گری مالی توسط نهادهای بدون مجوز، تسهیل فعالیت‌های غیرمجاز مثل قمار و شرط‌بندی و نقض حریم خصوصی داده‌های مشتری وجود دارد. این چالش‌ها از نظر تولیدکنندگان مثل بانک‌ها به فقدان سازوکار مقرراتی مناسب برای اهلیت‌سنجی و مجازشناسی استفاده‌کنندگان API مربوط می‌شود. همچنین استفاده کنندگان از سیستم بانکداری باز، با چالش‌هایی مثل فقدان فهرست جامعی از api های قابل ارائه، محدودیت مقرراتی کسب‌ مجوز دسترسی به حسال و یکسان نبود api بانک‌های مختلف اشاره کرد.»

 

آرش بابایی مدیرعامل توسن در این نشست، افزایش رقابت و تسهیل نوآوری را دو رکن مهم توسعه بانکداری باز برشمرد و گفت: «این دو رکن هستند که باعث می‌شود در حوزه بانکداری باز شاهد توسعه خدمات بانکی و صیانت از مشتری باشیم. در این حوزه داده مشتری با رعایت حریم خصوصی باید در اختیار دیگر بازیگران حوزه قرار بگیرد تا مشتری بتواند با فرصت‌هایی که بانکداری باز ایجاد کرده به خدمات ارزان‌تر، متنوع‌تر با سرعت بالاتری دسترسی داشته باشد. این مشتری می‌تواند حقیقی، حقوقی یا کسب‌وکار کوچک یا بزرگ باشد.»

به عقیده بابایی می‌توان از سه منظر رگولاتور، بانک و کسب‌وکار به حوزه بانکداری باز نگاه کرد. او درباره نقش رگولاتور در بانکداری باز گفت: «در سال‌های گذشته آنطور که باید از نظر رگولاتوری به حوزه بانکداری باز پرداخته نشده و امیدواریم در سال‌های پیش رو شاهد شفافیت بیشتر در قوانین این حوزه باشیم. بانک مرکزی باید نظام کارمزد فعلی را بازنگری کند که کارمزدها توجیه اقتصادی برای بازیگران داشته باشد. برای توسعه بانکداری باز لازم است تا بانک‌ها ملزم به ارائه سرویس‌های API به اکوسیستم بانکداری باز شوند. چراکه بانک‌ها مالک داده نیستند، مالک اصلی داده خود مشتری است و بانک‌ها صرفا نقش حاکمیت داده را در اکوسیستم بانکداری باز ایفا می‌کنند.»

رگولاتور در سنوات گذشته با بکارگیری زیرساخت‌هایی مانند دیبا و هاب فناوران، عملا در نقش اپراتور تجمیع کننده‌ حوزه بانکداری باز عمل کرده است.

به عقیده بابایی تا زمانی که نگاه بانکداری باز به شفافیت قوانین منجر نشود، موضوعاتی مثل اعتبارسنجی که این روزها دائما مطرح می‌شود، قرار است همان نگاه سنتی را دنبال کند و شاهد نوگرایی که از اکوسیستم بانکداری باز انتظار می‌رود نباشیم.

او ادامه داد: «از منظر بانک‌ها ما همین الان بانک‌هایی داریم که به خاطر زیرساخت‌های قدیمی امکان ارائه API های پایه برایشان دشوار است و باید زودتر از این چالش‌ها عبور کنیم و تا با کمک رگولاتور همه بانک‌ها ملزم به این شوند که زیرساخت لازم برای ارائه API به بازیگران بانکداری باز را فراهم کنند.»

او قوانین و مقررات انحصارگرایانه برخی بانک‌ها را دیگر چالش پیش روی توسعه بانکداری باز معرفی کرد و گفت: «به دلیل عدم وجود قوانین و مقررات و همچنین نگاه انحصارطلبانه برخی بانک‌ها شاهد رفتارهایی هستیم که برای مثال بانک اجازه دسترسی به برخی سرویس‌های پایه را به دیگر بازیگران حوزه نمی‌دهد و با الزامات دل‌بخواه، یک سری موانع پیش روی کسب‌وکارهای کوچک ایجاد کنند که برای نمونه برای دریافت خدمات باید یک میزان مشخصی رسوب سپرده در بانک داشته باشید یا بعضا بانک‌ها سرویس‌های پایه را صرفا به اپلیکیشن‌های زیرمجموعه خود بانک ارائه کنند.»

بابایی گفت: «اگر بخواهم در یک جمله خلاصه کنم؛ مالک داده‌ها خود مشتریان هستند و بانک‌ها نهایتا نقش حاکمیت داده را در اکوسیستم بانکداری باز ایفا می‌کنند.»

مدیرعامل شرکت توسن با اشاره به دلایل عدم توسعه نظام بانکداری باز گفت: «اینکه چرا شرکت‌های ثالث به این حوزه ورود نمی‌کنند و شاهد اسکیل نشدن بانکداری باز هستیم، معلول عدم وجود قوانین شفاف است. تا زمانی که نظام کارمزدها روشن نباشد، نباید انتظار داشت که این بازار توانایی توسعه داشته باشد.»

او با اشاره به محصول یاقوت توسن گفت: «اکنون حدود 300 API سرویس‌های مختلف بر بستر زیرساخت یاقوت ایجاد شده که در سال 93 جایزه دکتر نوربخش را هم دریافت کرد. این بحث مربوط به امروز و دیروز نیست و سال‌هاست که در تلاش برای حرکت به سمت استفاده از فرصت‌های بانکداری باز هستیم. دغدغه اصلی در این حوزه جلوگیری از رفتارهای ضدرقابتی است و اگر قوانین این حوزه کاملا مشخص باشد، این بازار می‌تواند بیش از پیش توسعه پیدا کند و نفع آن هم به بانک، هم کسب‌وکار و هم مشتری زیر چتر رگولاتوری برسد.»

ادامه مطلب

راهکار نئوبنک شرکتی برای ارائه خدمات یکپارچه به کسب و کارهای کوچک و متوسط

1403/09/05

فوربیکس چطور به نیازهای متنوع کسب و کارها پاسخ می دهد؟

اولین روز از یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد. در حاشیه اولین روز از این همایش، کارگاه «آینده بانکداری دیجیتال و نئوبانک‌های شرکتی برای کسب‌وکارهای نسل زد» با ارائه محسن زادمهر برگزار شد. در این کارگاه هم‌بنیانگذار فوربیکس ضمن معرفی این محصول که با همکاری شرکت توسن راه‌اندازی شده، از اهمیت نئوبانک‌های شرکتی در پاسخگویی به نیازهای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط گفت.

او با اشاره به اهمیت بانکداری دیجیتال برای نسل زد گفت: «نسل زد تقریبا از سال ۲۰۱۵ به سن قانونی رسید و درست همین زمان شاهد ظهور بانکداری دیجیتال و ابزارهای آنلاین بانکی بودیم. به همین خاطر نسل زد کمتر با شعب بانک تعامل دارد و اولویت اصلی او متمرکز بر راهکارهای نوین و بانکداری دیجیتال است.» او با اشاره به اینکه نسل زد تمایل بیشتری به راه‌اندازی کسب‌وکار دارد و اکنون بسیاری از کسب‌وکارهای جدید و SMEها توسط نسل زد راه‌اندازی می‌شوند، بر لزوم توسعه نئوبانک‌های شرکتی تاکید کرد که بیشتر مورد استقبال نسل زد هستند. 

زادمهر در این کارگاه با مرور ویژگی‌های چهار بنچمارک جهانی در حوزه نئوبانک شرکتی گفت: «ترند جهانی اکنون به سمت ایجاد سوپرمارکت‌های مالی است که به صورت اینتیگریتد شده، علاوه بر ابزارهای بانکی، انواع و اقسام خدمات و محصولات مالی از جمله خدمات حوزه سرمایه‌گذاری، بیمه، رمزارز و... را ارائه می‌کنند.»

هم‌بنیانگذار فوربیکس گفت: «در بنچمارک‌های موفق جهانی به این نتیجه رسیده‌ایم که نمیتوان صرفا با خدمات بانکی مثل انتقال وجه، به نیاز کاربران شرکتی پاسخ داد و نیاز به ایجاد خدمات متنوع بر یک بستر هستیم. همونطور که در خرده‌فروشی و ریتیل به سراغ سوپرمارکت‌های مالی رفته‌ایم، درباره شرکت‌ها باید به سمت ارائه ابزارهای متنوع برای مدیریت کسب‌وکار حرکت کنیم. تا شرکت‌ها بتوانند انواع خدمات مثل صدور فاکتور، مانیتورینگ وضعیت موجودی‌های انبار یا حتی مدیریت وبسایت کسب‌وکار و.. را در قالب نئوبانک شرکتی دریافت کرد.»

بحث اصلی در نئوبانک شرکتی، یکپارچه‌سازی انواع خدماتی است که کسب‌وکارها لازم دارند. ماکزیمم ۱۰ درصد ابزارهای نئوبانک‌های شرکتی مربوط به خدمات بانکی مثل انتقال پول است و بخش عمده سرویس‌ها همان خدمات جانبی مثل حوزه پرداخت، صورت‌های مالی، صورتحساب، ابزارهای اتومیشن، سیستم‌های حسابداری، مدیریت مشتریان و محصولات و حتی مدیریت پرداخت‌ها به پرسنل شرکت و... به صورت یکپارچه است.

زادمهر تاکید کرد: «ما در فوربیکس از بهترین تجربیات جهانی برای توسعه نئوبانک شرکتی استفاده کردیم. فوربیکس یک پلتفرم مولتی بیزینس محسوب می‌شود که شرکت‌ها می‌توانند از خدمات مختلف مالی بانکی و حسابداری در یک بستر به صورت یکپارچه استفاده کنند. تمام صورت‌حساب‌های تولید و ثبت شده در پلتفرم ما به صورت مستقیم در سبستم حسابداری ثبت می‌شوند و می‌تواند از آن برای انواع گزارش‌گیری چه صورتحساب‌های مالی چه مدیریت انبار و چه میزان فروش محصولات استفاده کرد. همچنین برای خدمات بانکی نیازی به استفاده از سامانه‌های جانبی نیست و با اتصال فوربیکس به بانک‌ها می‌توان خدمات بانکی مثل مدیریت حساب و انتقال وجه را مستقیما از طریق فوربیکس به صورت یکپارچه با دیگر خدمات انجام داد.»

ادامه مطلب

AI در خدمت ATM

1403/09/05

AI در خدمت ATM معرفی راهکار مبتنی بر هوش مصنوعی توسن

برای مدیریت وجوه نقد خودپردازها چطور می‌توان از هوش مصنوعی در بهبود فرآیندهای بانکی کمک گرفت؟ این سوالی بود که پاسخ آن در کارگاه «بهبود تجربه کاربری مبتنی بر هوش مصنوعی در دستگاه‌های خودپرداز» مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این کارگاه که توسط شرکت توسن در حاشیه یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت برگزار شد، سارا زال، کارشناس تحلیل کسب‌وکار شرکت توسن ضمن مروری بر رویکردهای استفاده از هوش مصنوعی در حل چالش‌های روز صنعت بانکداری، از تجربه این شرکت برای به کارگیری هوش مصنوعی در پاسخگویی به نیاز شعب بانک در مدیریت وجه نقد خودپردازها گفت.

زال در ابتدای ارائه خود، چند کاربرد هوش مصنوعی در حل چالش‌های بانکداری را اینطور برشمرد: «در دنیا از هوش مصنوعی برای رفع مشکلات مختلفی در نظام بانکی استفاده می‌شود که می‌توان آنها را در سه رویکرد دسته‌بندی کرد: اول؛ امکان‌سنجی برای توسعه محصول و بهبود تجربه کاربری، دوم؛ انطباق محصولات موجود با نیازهای روز و سوم؛ حل مسئله و چالش با کمک هوش مصنوعی. هوش مصنوعی و به طور خاص یادگیری ماشین این امکان را فراهم می‌کند تا با در اختیار گذاشتن داده و الگوهایی که با آن در ارتباط هستیم، از هوش مصنوعی راه حل بخواهیم و انتظار پیشنهاد و پیش‌بینی داشته باشیم.

در این مسیر جمع‌آوری داده از اهمیت بالایی برخوردار است. چراکه بعد از آن می‌توان با انتخاب الگوریتم مناسب ماشین لرنینگ که به حد کافی با مسئله ما انطابق دارد، به سراغ آموزش ماشین برویم و با تست و ارزیابی پیش‌بینی‌های انجام شده توسط هوش مصنوعی به میزان دقت و اطمینان مورد نظر برسیم.» به گفته کارشناس تحلیل کسب‌وکار توسن، تا کنون بارها و بارها هوش مصنوعی در رفع چالش‎های بانکی به کمک نظام‌های نوین بانکی آمده است. از جمله مهمترین نمونه‌هایی که در دنیا از هوش مصنوعی به رفع چالش‌های بانکی استفاده می‌شود می‌توان به مواردی مثل توصیه و‌ مشاوره شخصی، نظارت مبانی بر هوش مصنوعی، شناسایی ‌kyc خودکار مشتریان، تشخیص و پیشگیری از تقلب، تجزیه و تحلیل بیش‌بینی برای بازاریابی، ربات‌های کال سنتر، مدیریت ریسک و بهینه‌سازی، مدیریت فرایندهای بانکی، تعیین کاربردهای مبتنی بر هوش مصنوعی، مدیریت منابع مالی و طراحی‌محتواهای آموزشی و کنترل هوشمند اسناد بانکی و... اشاره کرد. زال با اشاره به رویکرد توسن در استفاده از هوش مصنوعی در جهت رفع چالش‌های فرآیندهای بانکی گفت: «سپنتای هوشمند یکی از محصولات توسن است که به عنوان سامانه مدیریت و مانیتورینگ ترمینال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این سامانه در فرآیند مدیریت وجه نقد خودپردازها از کمک هوش مصنوعی برای پیش‌بینی وجه نقد مورد نیاز در روزهای مختلف سال و ماه، مناسبت‌ها و اعیاد و... مورد استفاده قرار می‌گیرد.» به گفته او مدیریت وجه نقد یکی از چالش‌های روزمره در شعب بانکی است. چراکه در صورت پیش‌بینی غلط وجه نقد مورد نیاز در خودپرداز با دو چالش روبرو خواهیم بود؛ اگر وجه نقد موجود در خودپرداز کفاف تقاضای مشترکان را ندهد، عملا خودپرداز کارایی خود را از دست خواهد داد. این موضوع روی برند بانک و خودپرداز هم تاثیرگذار است و باعث می‌شود افراد در هنگام نیاز، به سراغ خودپرداز مورد نظر نروند. از طرفی اگر وجه نقد باقی مانده در خودپرداز از حدی بیشتر باشد، این موضوع هزینه بیمه بالاتر می‌رود و همچنین امکان سواستفاده از وجه نقد داخل خودپرداز وجود دارد. چالشی که حالا با کمک هوش مصنوعی راه‌حلی برای آن فراهم شده است. زال در توضیح راهکار مبتنی بر هوش مصنوعی برای مدیریت وجه نقد در خودپردازها گفت: «ما مدیریت وجه نقد را هوشمندسازی کردیم و از هوش مصنوعی برای رفع این چالش استفاده کردیم.

قابلیت عمده این محصول این است که می‌تواند بر اساس تقویم ایرانی اسلامی، بازه زمانی تعطیلات، اعیاد و مناسبت‌های خاص که در آن حجم انتقالات خودپرداز بالاست را در نظر گرفته و با استفاده از مدل‌های سری زمانی بتواند وجه نقد مورد نیاز یک یا مجموعه‌ای خودپردازها را پیش‌بینی کند. در این فرآیند ماشین لرنینگ از مدل‌های سری زمانی استفاده شده که دقت و اطمینان 95درصدی دارند. در این محصول، فرآیند یادگیری ماشین برای خودپرداز برای ایجاد امکان پیش‌بینی روزهای آینده به صورت دقیق و با اطمینان، سه دقیقه زمان می‌برد و در صورت نیاز به افزایش سرعت، امکان ارزیابی حدودی میزان وجه نقد مورد نیاز خودپرداز این زمان تا سه ثانیه قابل کاهش است.»

ادامه مطلب

گفت و گو با آرش بابائی مدیرعامل توسن

 

آرش بابایی را می‌توان یکی از مدیران جوان صنعت بانکی کشور دانست که فعالیت حرفه‌ای خود را از لایه کارشناسی در شرکت توسن شروع کرده و از آبان ماه ۱۴۰۱ در سمت مدیرعاملی این شرکت در حال فعالیت است؛ شرکتی که از شناخته شده‌های صنعت نرم‌افزار بانکی کشور است و همواره در طول سال‌های فعالیتش به‌عنوان یک شرکت پیشرو و نوآور از آن یاد می‌شود. بابایی که مسیر ترقی خود را به صورت پلکانی در توسن طی کرده، معتقد است که این پله پله پیشرفت کردن یکی از ویژگی‌های بخش خصوصی است و افراد پرتلاش این امکان را دارند که شکوفا شوند. اکنون یک سال از مدیرعاملی او در توسن می‌گذرد و او با حضورش در این سمت، ایده بانکداری پلتفرمی را مطرح کرده که معتقد است یکی از روندهای جدید در تحول دیجیتال صنعت بانکی است و می‌گوید که توسن سعی دارد با استفاده از این روند، سرویس‌های بانکی مورد نیاز هلدینگ‌های بزرگ را به صورت سفارشی شده در اختیار آنها قرار دهد. در واقع توسن به‌دنبال این است که با استفاده از مفهوم بانکداری پلتفرمی نیاز کسب وکارها را برطرف کرده و از ورود آنها به حوزه‌هایی که دغدغه‌شان نیست، جلوگیری کند. همچنین دغدغه بانک‌ها برای حفظ چهارچوب‌های قوانین بانکی و رگولاتوری و همچنین توسعه منابع مالی‌شان را نیز برطرف کند. در گفت‌وگو با آرش بابایی، علاوه بر اینکه مروری بر مسیر حرفه‌ای او داشتیم، از برنامه‌های پیش روی توسن نیز پرسیدیم. گزارشی از این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید: از کارشناسی تا مدیر عاملی توسن آرش بابایی، مدیرعامل فعلی توسن در سال ۱۳۹۰ برای اولین بار به شرکت توسن می‌آید و کار خود را از سطح کارشناس آغاز می‌کند. او پیش از این در صنایع دیگری مشغول به کار بوده و قبل از آن هیچ شناختی از صنعت بانکی کشور نداشته است: «من دو سال در واحد برنامه‌ریزی ساپکو فعالیت کردم و قبل از آن نیز شرکتی داشتم که به صورت پیمان‌کاری به مدت سه سال با صداوسیما همکاری کردم. از سال ۱۳۹۰ به توسن آمدم و دو سال بعد به سمت مدیریت واحد برنامه‌ریزی معاونت خدمت منصوب شدم. سه سال بعد معاون طرح و برنامه توسن شدم و بعد از گذشت دو سال که در این سمت مشغول به کار بودم، معاونت خدمت را به من سپردند و در نهایت در شهریور ماه سال ۱۳۹۹ به‌عنوان مدیرعامل به شرکت ارتباط فردا رفتم.» بابایی که کار خود در توسن را از لایه کارشناسی شروع کرده، در خصوص نحوه پیشرفت در این شرکت بیان می‌کند: «تمام کسانی که امروز در توسن به‌عنوان مدیران ارشد و معاون فعالیت می‌کنند، از مسیر ترقی پلکانی به جایگاه کنونی‌شان رسیده‌اند؛ ما در توسن سه معاون داریم که هیچ‌یک از بیرون نیامده‌اند و همگی‌شان روزی در جایگاه کارشناس این شرکت مشغول به کار بوده‌اند. حتی در میان مدیران نیز کمتر کسی را می‌بینیم که از بیرون آمده باشد. در بخش ستاد شاید یکی دو نفر را به خاطر تجربه‌هایی که دارند، از بیرون آورده باشیم ولی واقعیت این است که اکثر مدیران ما در توسن مسیر ترقی را پله‌پله به سمت بالا طی کرده‌اند. این پله‌پله بالا آمدن یکی از ویژگی‌های بخش خصوصی است و افراد پرتلاش این امکان را دارند که شکوفا شوند.» طبق گفته‌های بابایی، متوسط سابقه مدیران توسن بین ۱۲ تا ۱۳ سال است و سرپرست‌ها بین ۷ تا ۸ سال سابقه دارند: «اما هر چه به لایه‌های کارشناسی می‌رویم، طبیعتا گردش نیرو افزایش می‌یابد. یکی از دلایل این گردش نیرو مهاجرت روزافزون نیروی انسانی متخصص است که ما را مجبور می‌کند تا به صورت مداوم به فکر رشد و جایگزینی نیرو باشیم. با این وجود امکان گردش شغلی و توسعه فردی برای کارکنان ما وجود دارد و افراد می‌توانند با ماندن در توسن جایگاه خود را ارتقاء دهند.» ورود به ارتباط فردا و بازگشت به توسن به گفته بابایی، تصمیم او برای رفتن به ارتباط فردا با مخالفت مدیران وقت توسن روبه‌رو می‌شود، اما او با توجه به شناختی که از مدیرعامل وقت بانک آینده و تیم همراه ایشان داشته، تصمیم می‌گیرد که به ارتباط فردا برود و این اتفاق در شهریور ماه سال ۱۳۹۹ می‌افتد. او محیط ارتباط فردا در بدو ورود خود را چالش‌برانگیز توصیف می‌کند و می‌گوید: «من کاملاً در ابتدای ورودم به ارتباط فردا دست‌تنها بودم و آخرین روزی که می‌خواستم از توسن بروم، روح‌الله فاطمی، مدیرعامل وقت توسن به من گفت: «داری اینجا را ترک می‌کنی و به جایی می‌روی که هیچ‌کس را نمی‌شناسی و تنهای تنها هستی و با این وجود حالا که دارم این حرف‌ها را به تو می‌زنم، لبخند به لب داری و بدون هیچ ترس و واهمه‌ای روبه‌روی من ایستاده‌ای.» راستش را بخواهید من آدم نسبتاً خونسردی هستم و کم پیش می‌آید که استرس بگیرم، اما از اولین روزی که وارد ارتباط فردا شدم، چالش‌هایم نیز شروع شد و از ب بسم‌الله باید چالش‌های متعددی را برطرف می‌کردم.» او درباره تفاوت‌های شرکت توسن و ارتباط فردا اینطور توضیح می‌دهد: «ورود من به ارتباط فردا ناگهانی اتفاق افتاد. اگر بخواهم توسن را با ارتباط فردا مقایسه کنم، می‌توان اینطور گفت که توسن عمق بیشتری دارد و ارتباط فردا به واسطه رویکرد هلدینگ بودن، سطح گسترده‌تری از فعالیت‌ها را به خود اختصاص داده است. به لحاظ ساختاری نیز، در صورت‌های مالی ارتباط فردا ۱۶ شرکت تلفیق می‌شد که در آن زمان به واسطه نیاز به تسهیل در تصمیم‌گیری و جزئیاتی که از هریک از آنها داشت، من خودم رئیس هیئت‌مدیره 9 تا از آن شرکت‌ها که ارتباط فردا سهام عمده آنها را داشت بودم. به علاوه خود شرکت ارتباط فردا که به عنوان مدیرعامل و عضو هیات مدیره فعالیت می‌کردم. به مرور تیم‌سازی کردیم و دوستانی را به‌عنوان مدیرعامل و مدیران اجرایی به شرکت¬های زیرمجموعه هلدینگ معرفی کردیم تا امور اجرایی را جلو ببرند. شناخت کامل این ابعاد وسیع در ارتباط فردا حدود چهار تا پنج‌ ماه برایم طول کشید.» قضاوت موفقیت یک مدیر در تحقق چشم‌اندازهای شرکت را باید آمار و ارقام موثق اثبات کند. بابایی درباره میزان موفقیت عملکردش در ارتباط فردا اینطور می‌گوید: «موقعی که از ارتباط فردا بیرون می‌آمدم،‌ در لینکدین یک پست گذاشتم که مقایسه‌ای بین شرایط زمان ورود و شرایط زمان خروج من به حساب می‌آمد. می‌خواستم بعداً که بر می‌گردم و مرور می‌کنم بدانم چقدر در این شرکت موفق بوده‌ام. به نظر شخصی خودم در کل موفق بودم. پلتفرمی به نام آبانک را که امروز بیشتر از آن می‌شنویم راه اندازی کردیم. یکسری کسب‌وکارها از قبل در آنجا شکل گرفته بود. بعضی از آنها در مرحله آغازین به سر می‌بردند و تعدادی با قدمت بیشتر اما چالش‌های متعدد فعالیت می‌کردند. یکسری کسب‌وکار جدید را نیز خودمان راه انداختیم یا در آنها سرمایه‌گذاری کردیم مثل اتاقک و قسطا که اتفاقا امروز وضعیت بسیار خوبی دارند. برخی کسب و کارها را به صورت داخل سازمانی ایجاد کردیم. مثلا شرکتی به نام بهین فردا در سال دوم فعالیتم راه‌اندازی کردیم که صفر تا صد پروژه ایران کارت را جلو برد. این پروژه برای شرکت ارتباط فردا در آن زمان درآمد بالایی داشت و بخش عمده سودی که توانستیم در صورت‌های مالی ارتباط فردا با وجود رویکرد انقباضی بانک در قراردادهای قبلی به آن دست پیدا کنیم، مربوط به مجموعه بهین فردا و پروژه ایران کارت بود. این پروژه برای بانک آینده نیز آورده‌های خوبی داشتند. قبلاً این پروژه در دست یک پیمانکار بیرونی بود که تمام پرداختی‌های بانک در این حوزه به عنوان هزینه‌های پروژه از بانک خارج می‌شد، ولی با داخلی نمودن این پروژه در شرکت بهین فردا، نهایتا بخش عمده این هزینه‌های بانک در قالب سود شرکت بهین فردا مجدد در صورت‌های مالی بانک تلفیق و نمایان می‌شد. همچنین پس از گذشت مقطعی که پروژه به شرکت داخلی خودمان منتقل شد، در آن زمان توانستیم به سطح مطلوب‌تری از خدمات قابل ارائه برای مشتریان ایران کارت برسیم.» او در خصوص بازگشتش به توسن، ابتدا درباره شرایط تحصیلش صحبت می‌کند و می‌گوید که مسیر تحصیلی و شغلی‌اش شباهت‌های زیادی به یکدیگر دارند: «من در دبیرستان شاگرد درس‌خوانی نبودم تازه در سال پیش‌دانشگاهی شروع به درس خواندن کردم. ولی از نوجوانی سعی می‌کردم اگر هدفی را برای خودم تعیین می‌کنم، تمام تلاشم خودم را داشته باشم که به آن برسم. برای مقطع کارشناسی، رشته مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت قبول شدم. در دوران کارشناسی هم به واسطه اینکه همیشه کار می‌کردم، خیلی معدل خوبی نداشتم. مجددا در انتهای دوره تصمیم گرفتم برای رشته کارشناسی ارشد درس بخوانم. حدود 5 ماه تا کنکور فاصله بود که از محل کارم در آن زمان که شرکت سامسونگ بود، استعفا دادم و مجدد مشغول درس خواندن شدم. با رتبه شانزده در سال 1385 وارد رشته مهندسی صنایع با گرایش سیستم‌های اقتصادی اجتماعی دانشگاه صنعتی شریف شدم. این اواخر هم که حس می‌کردم مدتی از موضوعات آکادمیک دور هستم، دوره DBA دانشگاه تهران را گذراندم. مسیر تحصیلی و شغلی من شباهت زیادی به یکدیگر دارند؛ یادم هست سال 93 یک دوره مهارت‌های رهبری در توسن برایمان برگزار شد. مدرس دوره از من پرسید ظرف 5 یا 6 سال آینده فکر می¬کنی کجا باشی؟ گفتم دوست دارم هدایت شرکتی مثل توسن یا در ابعاد آن را به عهده داشته باشم و سعی کردم با یادگیری ابعاد بیشتری از کسب و کار در حوزه مالی و منابع انسانی که فرصت آن در توسن به من داده شد، به این هدف هم برسم. بعد از مدتی که به ارتباط فردا رفته بودم، صحبت‌هایی درباره بازگشت من به توسن مطرح شد. توسن شرکت بزرگی است و من این مجموعه را دوست دارم؛ من در توسن رشد کرده‌ام، بزرگ شده‌ام و خیلی از همکارانم را از نزدیک می‌شناسم. برای مثال آقای تمیزی که امروز معاون امور مشتریان توسن است، روزی که من وارد توسن شدم، ایشان مدیر من بود. یا آقای رجبیان نیز که امروز معاون پشتیبانی و عملیات هست یا سرکار خانم یاقوتی که امروز معاون توسعه محصول توسن هستند، همین مسیر از کارشناسی تا معاونت را داخل توسن طی نموده‌اند. یا بسیاری از همکاران دیگرم که طی این سالیان گذشته با هم کار کرده‌ایم و هر یک امروز در توسن یا در مجموعه شرکت‌های هلدینگ در جایگاه‌های مختلف مشغول به فعالیت هستند. به عبارتی باید اینطور بگویم که ما امروز در توسن حدود 900 نفر هستیم و کسی که می‌خواهد در رأس آن قرار بگیرد، اولین چالشی که با آن مواجه می‌شود این خواهد بود که فرهنگ توسن را بشناسد.» بابایی در شهریورماه 1401 از ارتباط فردا بیرون می‌آید و در نهم آبان‌‌ماه 1401 به عنوان مدیرعامل توسن مشغول فعالیت می‌شود. او درباره این جابه‌جایی می‌گوید: «تقریبا از دی ماه 1400 صبحت بازگشت من به توسن شروع شد، ولی خوب به هر حال بنا به شرایط وقت این مرتبه از سمت بانک آینده با آن موافقت نشد. تا نهایتا که به شهریور ماه 1401 رسیدیم و با استعفای من از مجموعه ارتباط فردا موافقت شد. بعد از آن سه چهار ماه در دوره گذار بودم و وقتی به توسن برگشتم حس می‌کردم که به خانه‌ام برگشته‌ام. من به این مجموعه احساس تعلق می‌کردم و این بار قرار بود مسیر رشد تازه‌ای را ایجاد کنم. شروع کار در این‌جا برای من به دلیل شناختی که از گذشته شرکت داشتم به مراتب راحت‌تر بود.» مسیرهای پیش‌رو توسن عمده فعالیت توسن در حوزه تولید و فروش محصول، در لایه B2B است و تمرکز زیادی در لایه B2C ندارد. به گفته مدیرعامل توسن، برای آینده این شرکت چند مسیر را ترسیم شده است: «یکی از آنها این است که لاین C را نیز راه بیندازیم و پلتفرمی به وجود آوریم که به مشتریان نهایی سرویس بدهد. همچنین یک پلتفرم چندبانکی طراحی کرده‌ایم که به زودی از آن رونمایی می‌کنیم. در توضیح این محصول باید بگویم که شما به‌عنوان یک شهروند ایرانی، اگر بخواهید یک کار بانکی انجام دهید، باید چندین نرم‌افزار مختلف با تجربه متفاوت روی موبایل‌تان داشته باشید. هدف ما از خلق این محصول این است که تمام خدمات را روی یک نرم‌افزار واحد پیاده‌سازی کنیم؛ تا مشتری نهایی بتواند تمام سرویس‌هایی که نیاز دارد را از یک درگاه واحد اخذ نماید. به دنبال رقابت با بانک‌ها نیستیم. فقط می‌خواهیم سرویس‌هایی که تاکنون به بانک‌های مختلف ارائه می‌دادیم، از طریق یک پلتفرم واحد نیز قابل دسترس باشد. حداقل مزیت این موضوع می‌تواند این باشد که هر مشتری از هر بانک توسنی سرویس بگیرد، می‌تواند از خدمات دیگر بانک‌ها نیز به شکل مطلوب و جامع استفاده کند. در این مسیر هم تمام چارچوب‌ها و قواعد را در قالب بانکداری باز حتما رعایت خواهیم کرد.» توسن در ۲۴ شهریورماه ۱۴۰۰ روی تابلوی بورس عرضه اولیه می‌شود و بیش از دو میلیون سهام‌دار ثبت‌نام و خرید سهام می‌کنند. این در حالی است که عرضه اولین سهام توسن مستلزم مقدماتی بوده که ریشه در سال ۱۳۹۸ دارد. بابایی درباره ورودشان به بورس مطرح می‌کند: «شاید مهمترین هدف توسن از ورود به بورس، رسیدن به ابزار تأمین مالی یا فروش سهام نبود، بلکه می‌خواستیم به شفافیت مالی برسیم و به تمام کارفرمایان خود نشان دهیم که صورت‌های مالی شفاف، درآمد، هزینه و حاشیه سود مشخصی داریم. در حال حاضر عمده هزینه‌های ما مربوط به حقوق و دستمزد پرسنل می‌شود و در سال‌های قبل نیز همین طور بوده است. در واقع، توسن با رسیدن به انضباط مالی بیشتر، وارد بورس شد و حالا به این واسطه در پنجم هر ماه گزارش دقیقی روی کدال در این خصوص داریم. یکی از مزایای کار ما در توسن این است که بهای تمام شده هر محصول را بین عمده مشتریان خود سرشکن می¬کنیم تا بهای تمام شده کمتری برای آنها داشته باشد. البته برخی بانک‌ها هم هستند که یک یا چند شرکت تخصصی در این حوزه خاص برای خود ایجاد کرده‌اند که صرفاً به همان بانک سرویس می‌دهد و طبیعتاً در گزارشات مالی آنها می‌بینیم که هزینه‌های آنها علیرغم مزیت‌های احتمالی که دارد، به مراتب بیشتر خواهد بود.» توانمند در ایجاد یک نئوبانک واقعی مدیرعامل توسن در پاسخ به اینکه آیا شرکت توسن می‌تواند یک نئوبانک واقعی ایجاد کند یا خیر، بیان می‌کند: «طبق چارچوب‌های کنونی که رگولاتور گذاشته، نئوبانک به معنای واقعی و یا مستقل از یک بانک در حال حاضر نمی‌تواند شکل بگیرد. ما در ارتباط فردا آبانک را شکل دادیم و آن موقع نسبت به بازار نئوبانک‌ها عقب بودیم. پروژه آبانک را در اردیبهشت‌ماه 1400 استارت زدیم و در دی‌ماه 1400 آن را لانچ کردیم و طی شش یا هفت ماه محصول را به بازار رساندیم؛ درست زمانی که از آغاز به کار بلوبانک و بانکینو یکی دو سالی می‌گذشت. ما می‌خواستیم آبانک را در کنار دیگر نئوبانک‌هایی قرار دهیم که دو سال قدمت داشتند. آبانک هم در واقع یک بانک دیجیتال به حساب می‌آید و در واقع ما باید یکسری کارها را دیجیتال می‌کردیم و یک پله بالاتر از بانکداری الکترونیک می‌رفتیم، اما پلتفرمی که از بانک مستقل باشد شکل ندادیم. من در مصاحبه‌ای که در اواخر سال 1400 با راه پرداخت داشتم، این نکته را یادآوری کردم که ما بانک دیجیتال هستیم و همان موقع رگولاتور این تلنگر را زد که کسی اجازه ایجاد نئوبانک به صورت مستقل از یک بانک را ندارد و همه باید زیرمجموعه بانک‌های سنتی باشند. به هر رو، توسن توانایی ایجاد یک نئوبانک واقعی را دارد. شاید روزی همین مولتی‌بانکی که در حال ایجاد آن هستیم هم به همین سمت و سو بتواند برود.» بانکداری پلتفرمی بیش از یک سال از مدیریت عاملی بابایی در شرکت توسن می‌گذرد و در این مدت او موضوع بانکداری پلتفرمی را نیز به عنوان مسیر جدید دیگری پیش روی توسن ترسیم کرده است. به عقیده او، بانکداری پلتفرمی روند جدیدی در تحول دیجیتال است که در توسن در حال پیگیری است: «در ارتباط فردا یا شرکت‌های فناوری وابسته به بانک‌ها، از این جهت که یک بانک در کنار شرکت به عنوان حامی و سهامدار عمده وجود دارد، برخی کارها راحت‌تر پیش می‌رود. اما در توسن چنین پشتوانه‌ای نداریم و از این جهت مسیر دشوارتری پیش رو داریم.گفته می‌شود که در چند سال آینده دیگر بانکی وجود نخواهد داشت، اما سرویس‌های بانکی همچنان وجود دارند. امروز هلدینگ‌های بزرگی در ایران فعالیت می‌کنند که چندین برابر یک بانک گردش مالی دارند. این هلدینگ‌ها نیاز به یک سرویس بانکی ادغام شده در فرایندهای خودشان دارند. بانکداری پلتفرمی می‌تواند به چنین هلدینگ‌هایی کمک کند. به عنوان مثال یک هلدینگ پتروشیمی یا هلدینگ فولاد می‌تواند به راحتی سهام یک بانک را بخرد، اما اگر سهام یک بانک را از آنِ خود کند، تمام چالش‌های بانکداری کنونی دست به گریبان آنها خواهد شد و به نوعی درگیر موارد رگولیشن و قانونی بانک‌ها می‌شود. توسن سعی دارد با استفاده از بانکداری پلتفرمی، سرویس‌های بانکی موردنیاز بنگاه‌های بزرگ را به صورت سفارشی‌شده در اختیار آنها بگذارد و در حالی که درگیر قواعد و مقررات بانکی نشوند و بانکداری نکنند، به خدمات سفارشی‌سازی شده بانکی متناسب با فعالیت خود دسترسی داشته باشند.» رقابت بر سر کربنک دیگر داغ نیست با توجه به توضیحات مدیرعامل توسن، در دوره‌ای رقابت بین شرکت‌های مختلف برای تأمین سیستم کر در بانک‌های مختلف وجود داشت، اما این بازار در حال حاضر از رونق افتاده است: «در یک دوره رقابت بین شرکت‌های ارائه دهنده خدمات بانکداری متمرکز زیاد بود؛ اما این رقابت بیشتر مربوط به زمانی بود که تعداد بانک‌ها روبه‌رشد بودند. در حال حاضر در عرصه کربنکینگ، بانک‌های کشور چندان متفاوت نیستند و شاید بانک‌هایی که از تکنولوژی‌های جدید در حال استفاده هستند، در لایه کر اختلاف زیادی باهم نداشته باشند. اما بین آنها در لایه‌های بالاتر و سرویس‌های بیرونی اختلاف وجود دارد. در واقع ارزش افزوده بیشتر در سرویس‌های نهایی هست که به بیرون و سرویس گیرنده‌ها قابل ارائه هستند. در عین حال، بعضی بانک‌ها هنوز هم با سیستم‌های جزیره‌ای کار می‌کنند و اجزایشان یکپارچه نیست. در چنین جاهایی همچنان فرصت کار روی کر دیده می‌شود و در مجموع باید گفت که رقابت بر سر کر مثل گذشته داغ نیست.» به گفته وی گسترش فروش خارجی یکی دیگر از اهداف اصلی توسن به شمار می‌رود. مسیری سخت‌تر ولی بازاری به مراتب بازتر و جذاب‌تر از منظر درآمدهای ارزی. وی در ادامه توضیح می‌دهد: «تعداد‌ بانک‌های ایرانی قرار نیست بیشتر شود و ما به دنبال صادرات نرم‌افزار هستیم. قبلاً هم این تجربه را داشته‌ایم و محصول کربنک خود را با دیزاینی جدیدتر به خارج از کشور فروخته‌ایم. توسن در سال ۱۳۹۹ صادرکننده برتر نرم‌افزار شناخته شد. این مسیر هم می‌تواند بازار جدیدی را پیش روی‌مان بگذارد. در سال گذشته نیز صادرات نرم‌افزار به کشورهایی مثل فیلیپین و مالزی انجام دادیم. مثلاً محصول AML را توانستیم صادر کنیم. همچنین سال‌های زیادی است که شرکت داده کاوان توسن در ایجاد سیستم‌های ضدپولشویی فعالیت دارد و محصولات مناسبی را با مقیاس جهانی ایجاد و حتی صادر کرده است. ما در حال تلاش هستیم تا پلتفرم نئوبانک‌مان را بتوانیم صادر کنیم. راه‌اندازی یک از صفر برای بانکی که قبلا لایسنس نداشته و یا می‌خواهد یک نئوبانک راه¬اندازی کند، به مراتب راحت‌تر از آن است که داده‌های کنونی بانک را روی پلتفرم خودمان مهاجرت دهیم. در اینجا می‌توان از بانک سرویس گرفت و تمام پایگاه مشتریان را از صفر ایجاد کرد. در غیر این صورت درگیر مسائل بسیاری از جمله شناسایی گپ‌ها و مسائل خاص مهاجرت می‌شویم که قطعا چالش‌های آن در بانک‌های خارجی به مراتب بیشتر از بانک‌های داخلی خواهد بود. این ملاحظات در خارج از مرزها خیلی جدی‌تر از داخل است. سیستم بانک‌های مختلف داخل کشور تطابق بیشتری نسبت به بانک‌های خارجی دارد. بانکی که از قبل لایسنس داشته و فعالیت می‌کرده، بنا به قانون‌گذاری کشور خودش فعال شده و احتمال دارد سیستم ما با خواسته آنها فاصله زیادی داشته باشد. ما در مناقصات هر بانکی که لایسنس جدید بگیرد، شرکت می‌کنیم. برای مثال سال گذشته در مناقصه‌ای در مالزی شرکت کردیم که به دلیل تحریم‌ها نهایتا با وجود اینکه امتیاز فنی بیشتری از رقبا هم گرفته بودیم، به ما اجازه حضور در مرحله نهایی مناقصه را ندادند. توسن در تلاش است تا دفاتر منطقه‌ای خود را فعال‌تر کند و از کانال آنها به فروش بهتری برسد. یکی از مواردی که حسرتش را می‌خوریم این است که توسن با اسم ایرانی خودش نمی‌تواند به بازار جهانی راه یابد و ما مجبوریم شریک تجاری خارجی بگیریم و هزینه‌های گزافی از این بابت بپردازیم. گاهی ۴۰ یا ۵۰ درصد هزینه بالاسری از این بابت به ما تحمیل می‌شود، اما باز هم درآمدهای ارزی برایمان جذابیت دارد.» به‌دنبال ارائه سرویس‌های بانکی موردنیاز بنگاه‌های بزرگ اخیرا توسن مناقصه‌ای را برنده شده است و ‌به‌دنبال راه‌اندازی نئوبانک است. بابایی بر این عقیده است که تمایل و توانمندی این کار را نیز در توسن دارند. با این حال او می‌گوید که اگر قرار باشد یک نئوبانک واقعی ایجاد شود، باید از ابتدا از کر بانک جدا باشد و یک Customer Base جداگانه‌ای را شکل دهد: «هر چه این بستر قوی‌تر باشد، دستمان در توسعه‌های آتی نئوبانک بازتر خواهد بود. در حال حاضر نئوبانک‌های موجود در کشور ارائه تسهیلات را تازه شروع کرده، تعریف وثیقه‌ها و ایجاد ارتباط بین سیستم‌های اعتبارسنجی هنوز به صورت کامل صورت نگرفته و هر کاری به شکل جزیره‌ای انجام می‌شود. اگر کل سرویس‌ها از بانک جدا شود، سرعت کار و تولید خدمات تازه بیشتر خواهد شد. توسن در داخل و خارج کشور پیگیر پروژه‌های نئوبانک است و بانکداری پلتفرمی را نیز جزو روندهای روز بر می‌شمارد.» آمار و ارقامی از توسن وقتی صورت‌های مالی توسن را مرور می‌کنیم، به نظر می‌رسد سهم درآمدهای توسن از محل پشتیبانی محصولات گذشته طی سالیان پیش نسبت به توسعه محصولات جدید بیشتر شده باشد. بابایی در ادامه توضیح می‌دهد: «در سال‌های گذشته، همواره به طور متوسط حدود 35 درصد از درآمد سالیانه توسن به توسعه محصول جدید و 65 درصد دیگر به خدمات پشتیبانی تخصیص پیدا می‌کرده است. این نسبت در تمام طول عمر توسن با قدری نوسان برقرار بوده و بعضاً به خاطر ملاحظات ثبت در صورت‌های مالی یا موارد بورسی، ممکن است تغییراتی در ثبت سندهای مالی اتفاق افتاده باشد که این نسبت را صرفا در صورت‌های مالی توسن دستخوش تغییر کرده باشد. مثلاً با یک بانک به صورت اجاره‌ای کار می‌کنیم و اجاره محصولات در سرفصل درآمدهای پشتیبانی که دارای تداوم هستند به ثبت می‌رسند و توسعه‌های جدید نیز در همین قالب سند می‌خورند. اما نسبت خالص درآمدهای پشتیبانی و توسعه‌ای، همیشه به طور نسبی برقرار بوده است. اگر ما هیچ کار تازه‌ای هم انجام ندهیم، رگولاتور به قدری وظایف جدید برایمان تعریف می‌کند که بخش عمده فعالیت‌های ما صرف تأمین و پشتیبانی زیرساخت‌های موردانتظار رگولاتور برای بانک‌ها و در قالب محصولات جدید توسعه یافته می‌شود. سال گذشته فقط ۲۷ یا 28 محصول و سرویس در حوزه‌های مرتبط با الزامات رگولاتوری ارائه دادیم که تمام‌شان محصول جدید به شمار می‌رود. واقعیت این است که ما 900 نفر نیرو داریم که حدود 500 نفر آنها در مجموعه تیم‌های تولیدی در معاونت توسعه محصول هستند. قاعدتاً این 500 نفر بیکار ننشسته‌اند و مشغول تولید محصول هستند. بخشی از کار آنها معطوف به پشتیبانی است، ولی اکنون سالی سه ریلیز جدید می‌دهیم که در هر کدام‌شان محصولات جدید و نوآورانه‌ای اضافه شده است. بخش ستاد توسن بسیار کوچک و جمع جور هست. تمام فعالیت‌های خدماتی، نگهبانی و نظارت فیزیکی را برون‌سپاری کرده‌ایم. تیم ستادی ما بیش از 50 نفر نمی‌شود و بقیه همگی در بخش صف مشغول به فعالیت هستند.» چالش‌های رگولاتوری و منابع انسانی هم توسن و هم تمام شرکت‌های ارائه‌دهنده کربنک دیگر مجبورند بخش قابل‌توجهی از وقت خود را صرف تأمین الزامات رگولاتور کنند. طبق گفته‌های بابایی، اکنون 55 یا 60 درصد تولیدات تازۀ توسن مربوط به خواسته‌های رگولاتور می‌شود: «اینها مسیر ما را در خلاقیت و نوآوری کند می‌کند؛ بعضی جاها مجبوریم معماری و زیرساخت را تغییر دهیم. به عنوان نمونه قواعد ضدپولشویی جدیدی که به هر حال به درستی هم گذاشته شده، برخی خدمات مالی را برای مضنونین و محجورین محدود می‌سازد. ما باید تمام این ملاحظات را پوشش دهیم و بعضا به خاطر مسائل عملکردی که زیرسیستم‌های موجود با آنها مواجه می‌شوند، مجبور به تغییرات زیرساختی در لایه معماری هم می‌شویم. در عین حال، واقعیت این است که ایجاد سرویس‌های جدید هرگز متوقف نمی‌شود. در میان برخی قواعد، محصولات نوآورانه هم تعریف و پیاده‌سازی می‌شوند. مثل سامانه چک الکترونیک در حال نهایی‌سازی آن هستیم.» مهاجرت نیروی انسانی یکی از بحران‌هایی است که صنایع مختلف داخلی در ایران با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. بسیاری از نیروهای متخصص فعال در زمینه فناوری اطلاعات می‌توانند مهاجرت کنند یا در ایران بمانند و با دورکاری برای شرکت‌های خارجی درآمد دلاری داشته باشند. بابایی با اشاره به این موضوع توضیح می‌دهد: «ما در داخل برای پرداخت حقوق‌های دلاری باید درآمد دلاری نیز داشته باشیم و شرایط کار بین‌المللی در سال‌های گذشته سخت‌تر شده است. یک زمانی بود که کارمزد بانک‌ها متناسب با خدماتی بود که ارائه می‌دادند و از سوی دیگر می‌توانستند حقوق‌های خوبی به نیروهایشان بدهند. اگر شاخصIT-Expenses بانک‌ها را در دنیا بررسی کنید، می‌بینید که نُرم مشخصی دارد، اما در ایران شرایط هر روز سخت‌تر می‌شود. بنا به دلایل مختلف در اقتصاد کنونی کشور، حاکمیت تصمیم گرفته که کارمزدها را به تناسب تورم بالا نبرد و این به معنای کاهش درآمدهای مشاع و غیرمشاع در صورت‌های مالی بانک‌ها و دشوار شدن مسیر توسعه آنها است. توسن می‌کوشد منابع انسانی خود را از طریق فرهنگ سازمانی و خلق احساس تعلق به سازمان نگه دارد و دخیل کردن اعضا در شرکت تأمین آتیه کارکنان، ارائه سهام ترجیحی به آنها در زمان IPOشدن و امثالهم از جمله تلاش‌هایی است که برای نگهداشتن نیروهای متخصص در مجموعه انجام شده است. این ایجاد احساس تعلق تا جایی جواب می‌دهد که افراد برای گذراندن روزمرگی و پوشش نیازهایشان تحت فشار نباشند و گاهی هم پیش می‌آید که بنا به دلایلی خارج از مسائل جبران خدمات و به دلایل مسائل اجتماعی مسیر مهاجرت را انتخاب می‌کنند.» به گفته مدیرعامل توسن، این شرکت می‌کوشد عملکردی شبیه به دانشگاه داشته باشد و با افزایش نیروهای ورودی، دل‌نگرانی‌هایی که بابت خروج نیرو دارند را جبران کنند: «بعضی وقت‌ها مجبوریم یکسری نیرو را به صورت استندبای جذب کنیم و آموزش‌شان دهیم تا اگر نیرویی را از دست دادیم، او جایگزین شود. این تلاش‌ها به هزینه‌های ما می‌افزاید، اما ما شرکت رتبه یک انفورماتیک هستیم و ربع یک قرن سابقه

ادامه مطلب

مسیر رشد و توسعه از زبان مدیران ارشد توسن

1403/07/18

 

آرش بابایی حالا مدیرعامل توسن است و برای ما از دوره‌های سپری‌شده توسن می‌گوید: «من به عنوان چهارمین مدیرعامل توسن تقریباً در دهه سوم فعالیت‌ شرکت، این وظیفه را بر عهده گرفتم و به نظرم می‌توان فعالیت‌های توسن را با توجه به سال تاسیس آن از سال ۷۸، در سه‌ دهه بخش‌بندی کرد. دهه اول در واقع توسن به عنوان یک استارت‌آپ فعالیت خود را آغاز کرده و با توجه به بازار آن زمان و توسعه بانک‌های خصوصی، با پیروزی در مناقصات متعدد بانک‌های زیادی را به شبکه مشتریان خود اضافه کرده است. دهه دوم توسن بیشتر به تثبیت فعالیت‌های مجموعه و رشد در سایر بازارهای فناوری گذشته است. اما دهه سوم با دو دهه گذشته تفاوت‌های زیادی پیدا کرده است. در حال حاضر ما به یک شرکت باثبات با بیش از ۹۵۰ پرسنل تبدیل شده‌ایم و به عنوان یک شرکت سهامی عام، در بازار سرمایه فعالیت کرده و IPO شده‌ایم و بر همین اساس نیز بخشی از ملاحظات ما تغییر کرده است.”

 

پسا  IPO

به باور بابایی، شرکت‌ها زمانی که بورسی می‌شوند ساختارشان دچار تغییرات زیادی می‌شود: «زمانی که سهامدار خرد وارد شرکت می‌شود و سهام در بازار سرمایه عرضه می‌شود، شرکت باید نظم و ملاحظات بیشتری را از مناظر مختلف مالی، استراتژی، کسب‌وکاری و امثال آن در قالب یک شرکت سهامی عام و با صیانت از حقوق سهامدار لحاظ کند. در حقیقت من IPOشدن توسن را یک نقطه عطف مثبت در شرکت می‌دانم که انضباط بسیار دقیقی در شرکت جاری کرده است. برای مثال الزامات بازار سرمایه مثل ارائه گزارش‌های ماهانه و نشان دادن زنجیره تداوم رشد به سهامداران خرد بخشی از این نظم‌بخشی‌های بورسی شدن است. گرچه بورسی شدن شرایط محتاطانه‌تری در کسب‌وکارها ایجاد می‌کند اما ما به هر حال در فضای فناوری فعالیت می‌کنیم و این فضا همیشه ریسک‌های خود را دارد؛ ریسک‌هایی مثل تغییر تکنولوژی، ریسک نیروی انسانی و اخیراً ریسک‌های مرتبط با امنیت اطلاعات و غیره. با این رویکرد در تلاشیم طبق پایه‌هایی که بنا گذاشته‌ایم کسب‌وکار خود را توسعه دهیم. همین حالا در حوزه‌های جدیدی شروع به فعالیت کرده‌ایم که بیزینس‌لاین‌‌های جدیدی است. حتی ممکن است در سرمایه‌گذاری‌هایی که می‌کنیم در آینده یا به موفقیت برسیم یا شکست بخوریم. اما ترس از شکست ما را در توسعه متوقف نکرده است.”

بابایی بخشی از تغییرات توسن را که به‌ظاهر آن را محتاط‌تر از گذشته نشان می‌دهد مرتبط به فضای کسب‌وکاری کشور نیز می‌داند: «در زمان شکل‌گیری توسن شرکت‌های فناور کمتری در کشور وجود داشتند، در حال حاضر بسیاری از بانک‌ها هلدینگ فناوری اطلاعات دارند و خیلی از آنها سعی می‌کنند برخی از محصولات را خودشان ارائه کنند. علاوه بر اینکه با توجه به فضای اقتصادی و قانون‌های حاکم بر شبکه بانکی، در سال‌های اخیر تنوع چندانی در خدمات و محصولات بین بانک‌های مختلف دیده نمی‌شود. آنچه از ما و شرکت‌های مشابه هم طی سنوات اخیر خواسته شده، اولویت در توسعه حوزه‌های نظارتی و سامانه‌های حاکمیتی بوده است، خود این موضوع هم منجر به این شده که نوآوری در شبکه بانکی کندتر شود. در واقع فضای کسب‌وکاری و نگاه رگولاتوری نسبت به گذشته عوض شده است. طی چند سال اخیر ظرفیت عمده سبدهای تولیدمان را به درخواست‌های رگولاتوری اختصاص دادیم که خیلی از آنها هم نیازمند تغییرات بنیادی بوده‌اند. این موضوع را با بانک‌های طرف قرارداد خود نیز در میان گذاشتیم و طبیعتاً خواسته رگولاتور اولویت آنها هم هست. در واقع با بیش از ۹۵۰ نفر نیروی انسانی که تقریباً بالغ بر ۵۰۰ نفر نیروهایمان در معاونت تولید مشغول فعالیت هستند، موظفیم فعالیت‌مان را بر اساس نیازهای مشتریان و درخواست‌های رگولاتوری، اولویت‌گذاری ‌کنیم.»

 

تمرکز روی بانکداری پلتفرمی است

بابایی در ادامه بحث بانکداری پلتفرمی را از مهم‌ترین برنامه‌‌های توسن به شمار می‌آورد: «واقعیت این است که نگاه ما در ارائه سرویس و APIهای بانکی، صرفاً محدود به تولید یک موبایل اپلیکیشن از سوی بانک‌ها نبوده است. بیشتر رویکرد ما این بوده که محصولاتی از جنس پلتفرمی در کنار بانک‌ها شکل بگیرد و بتواند به کسب‌وکارها کمک کند و خدماتی متمایز ارائه دهد. محصول فوربیکس که اخیراً از آن رونمایی کردیم و لانچ اصلی‌اش نیز به‌زودی انجام می‌شود، در واقع بستری برای ارائه خدمات مالی به کسب‌وکارهای کوچک و متوسط است که سرویس‌های بانکی نیز بر حسب نیاز در آن فعال خواهند شد. هدف این است که شرکت‌ها و حتی حقیقی‌هایی که کسب‌وکارهای کوچک و متوسطی دارند بتوانند از صفر تا صد کارهای حسابداری و مالی خود را پیش ببرند، فاکتور صادر کنند، فروشگاه آنلاین و دفاتر حسابداری داشته باشند و حتی اگر بخواهند آن را مستقیم به سیستم مالیاتی وصل کنند. ضمن اینکه کنارش می‌خواهیم یکسری خدمات پایه بانکی نیز ارائه دهیم تا افراد بتوانند حساب‌های بانکی خود را چک کنند و حتی درخواست تسهیلات غیرحضوری بدهند؛ این یعنی پلتفرمی در حوزه بانکداری شرکتی که می‌خواهد گامی برای کسب‌وکارهای کوچک بردارد.”

 

البته به عقیده بابایی، این ترندی است که دنیا به سمت آن حرکت می‌کند: «ممکن است بانک حذف شود، اما خدمات بانکداری حذف نخواهد شد. در آینده عمده خدمات بانکی در پلتفرم‌ها ارائه می‌شود. همراه شدن با مفهوم Embedded Finance ترندی جهانی است که از طریق آن می‌توانیم سرویس‌هایی را که داریم مقیاس‌پذیر کنیم. گرچه به هر حال ما شرکت فناورانه‌ای هستیم که عمده فعالیت و تجربه‌مان در صنعت بانکی و پرداخت است اما به عنوان لاین‌های جدید کسب‌وکاری، تمایل داریم در جایگاه شرکت فناور در حوزه‌های غیربانکی نیز فعالیت کنیم. مثل حالا که در حوزه دولت الکترونیکی هم فعال هستیم، یا در تلاشیم یکی دو لاین کسب‌وکاری B2C جدید هم در توسن تعریف کنیم.”

 

روی مدار کربنکینگ

مدیرعامل توسن از سبقه نگین و فرانگین و بنکو و چالش‌های آن نیز صحبت می‌کند: «سال ۷۸ محصول نگین تولید شد و تقریباً ۱۲ سال کار کرد. محصول بنکو نیز اوایل دهه ۹۰ به بلوغ نسبی رسید و در بازار کاملاً جای خود را پیدا کرد، گرچه تقریباً از سال ۹۳ دیگر هیچ مشتری جدیدی را به سمت نگین نبردیم. اما برخی از مشتریان بنا بر اقتضا و شرایط کسب‌وکاری و زمانی، تمایلی به تغییر لایه core خود نداشتند و همان معماری برایشان جواب می‌داد و هنوز هم می‌دهد. به همین خاطر نگین را حذف نکردیم. ضمن اینکه ما بانکی را مجبور به مهاجرت نکرده‌ایم و نگه داشتن دو Core همزمان تا همین امروز هم انرژی زیادی از ما گرفته است. اما محصول نگین معایبی در مدل، معماری و امنیت داشت و به همین خاطر محصولی به اسم فرانگین تولید و فعالیتش از اوایل دهه ۹۰ شروع شد. در واقع این مهاجرت نبود تقریباً یک به‌روزرسانی و تغییر رابط کاربری با تکنولوژی جدید‌تر در راستای رفع ایرادهای نگین بود.

به صورت تدریجی در سه چهار سال ابتدای دهه ۹۰، فرانگین به طور کامل جایگزین نگین شد. یعنی مشتریانی که از معماری قبل استفاده می‌کردند، بدون تغییر جدی در سطح پایگاه داده و درگیر شدن با مسائل مرتبط با مهاجرت از یک سامانه به سامانه دیگر، توانستند از خدمات بهتری با یک رابط کاربری به‌روزتر و امنیت بیشتر استفاده کنند. بنکو نیز که از اوایل دهه ۹۰ با یک نگاه جدید و جدا کردن کامل حسابداری از بیزینس با معماری جدید و امکان ارائه سرویس به بانک‌های مقیاس بزرگ آغاز به کار کرد، تا به امروز تغییرات زیادی کرده است. خیلی از قسمت‌های محصول از آن زمان تا به حال ری‌فکتور و دوباره بازنویسی شده است؛ یعنی در واقع ما تا به حال سه مرتبه برای ارتقای محصول Core خود اقدام کرده‌ایم: یک بار با تولید محصول فرانگین، یک بار با شروع خود بنکو و در چند سال اخیر هم با ری‌فکتور کردن بنکو و میکروسرویسی کردن بسیاری از ماژول‌های مرتبط با آن.»

بابایی می‌گوید این تغییرات برایشان هزینه بالایی دارد، اما آنها از زاویه دیگری به موضوع نگاه کرده‌اند: «هنوز بانک‌هایی داریم که حاضر به پذیرفتن تغییر، ریسک ارتقا و هزینه‌های مرتبط با آن نیستند و همچنان تمایل دارند روی همان نسل قبلی محصولات باقی بمانند. اما در کنار آن بانک‌هایی داریم که مقیاس گرفته‌اند و بدیهی است معماری قدیم دیگر جواب نیازهایشان را ندهد و گریزی جز مهاجرت به نسل جدیدتر محصولات ندارند. در این سطح از خدمات، راهکاری که برخی دیگر از شرکت‌های پیمانکار مد نظر قرار می‌دهند، افزایش سخت‌افزار و زیرساخت تجهیزات است که عمدتاً آن هم کفایت لازم را ندارد. ولی ما در بنکو با همان تجهیزات و زیرساخت موجود، به خاطر تفاوت در معماری نرم‌افزار، سطح مقیاس بالاتری می‌توانیم به بانک‌ها ارائه کنیم. البته هر سیستمی ممکن است دچار اختلال و تنش هم بشود و ما هم از این قاعده مستثنی نیستیم. چون سطح سرویس صد درصدی در دنیای فناوری معنایی ندارد. حتی شرکت‌های بزرگ مثل متا یا گوگل هم در دنیا ممکن است گاهی در سرویس دچار اختلال شوند که آن هم در چاچوب SLA باید قابل کنترل باشد.»

به گفته بابایی، دورنمای پیش روی مشتریان توسن مهاجرت به بنکو است: «اگر روند توسعه بانک‌ها منظم پیش برود، در نهایت تمامی مشتریان به محصول بنکو مهاجرت خواهند کرد. در حال حاضر هم این جریان در بانک‌های فرانگین ما به خواست خودشان شروع شده است. قابلیت میکروسرویسی در بنکو به ما اجازه می‌دهد محصولات را با سرعت بالاتری به مشتریان خود عرضه و امکان سرویس‌دهی بهتری فراهم کنیم و طبعاً محصولات‌مان را هم بر اساس استفاده از فناوری‌های روز توسعه می‌دهیم.»

 

در بستر هوش مصنوعی

معاون توسعه محصول توسن، مریم یاقوتی که از قدیمی‌های توسن است، معتقد است اساس فعالیت‌های توسعه‌محور شرکت‌های مالی و بانکی باید روی کلان‌داده و هوش مصنوعی باشد: «حالا ۲۰ سال شده که من در توسن مشغول فعالیتم. ابتدا به عنوان کارشناس و بعدها سرپرست و مدیر و در نهایت حالا معاونت توسعه محصول را بر عهده گرفته‌ام. من توسن را شرکت بالغی می‌دانم که بستر دیجیتالیزه شدن را برای بانک‌ها فراهم کرده است و ما در توسن محصولات کربنک و وابسته به کربنک را توسعه می‌دهیم.»

به گفته یاقوتی تمرکز اصلی توسن بر بانکداری پلتفرمی است: «ما مسئول پشتیبانی و نگهداری دو کربنک و بالغ بر ۱۱ مشتری بانک ایرانی هستیم. فرانگین و بنکو را در کنار سایر محصولات توسعه می‌دهیم و دو سال است روی بانکداری پلتفرمی متمرکزیم. ما طبق پایه فعالیت‌هایمان که فناورانه است باید خودمان را با تکنولوژی روز مطابقت دهیم و نیاز بازار را شناسایی کنیم و به آن پاسخ دهیم. از سوی دیگر نیازمندی صنعت هوشمند بانکداری بحث زیرساخت دیجیتالی است و ما در حالی که نسل چهارم صنعت بانکداری را طی می‌کنیم در واقع از اولین نسل در کنار مشتریان بوده‌ایم.»

یاقوتی هوش مصنوعی را نیز از لازمه‌های اصلی بانکداری پلتفرمی به حساب می‌آورد: «هوش مصنوعی و تحول دیجیتالی لازمه بانکداری هوشمند است و ما تا سال ۱۴۰۴ در حوزه هوش مصنوعی محصولات ویژه‌ای به مارکت عرضه خواهیم کرد. در حقیقت مؤلفه مهم هوشمندسازی بانکداری، هوش مصنوعی و کلان‌داده است و از آنجا که در حال حاضر داده‌های خوبی از بانک‌ها و تراکنش‌ها در اختیار داریم، این موضوع می‌تواند ما را در تولید محصولات جدید یاری دهد. تاکید می‌کنم که با یکی دو محصول هم نمی‌توان از هوش مصنوعی صحبت کرد بلکه باید روح هوش مصنوعی بر صنعت مستولی شود. اگر این اتصال برقرار شود، توسعه و صادرات به بهترین شکل ممکن رخ می‌دهد.»

به باور یاقوتی، صنعت بانکداری دیجیتالی ایران در سال‌های اخیر دچار چالش‌های زیادی شده است: «کاهش ارزش پول ملی، تحریم و مهاجرت نیروی انسانی کار در مسیر توسعه را سخت‌تر کرده است و برای رسیدن به کیفیت قابل قبول، باید بیش از پیش انرژی صرف کرد. در واقع ما مثل یک ارکستر در تلاشیم همه چیز در هماهنگی با هم باشد و لازمه این اتفاق برطرف کردن چالش‌ها و نگاه به فرصت‌هاست. برای مثال مدتی قبل‌تر زمانی که هر بار به‌روزرسانی در نرم‌افزارهایمان انجام می‌دادیم سرویس بانک‌‌ها ناپایدار می‌شد، اما حجم downtime را ۷۰ درصد کاهش دادیم و می‌خواهیم این زمان را به صفر برسانیم. حالا به بلوغی رسیده‌ایم که حتی به‌روزرسانی هم زمان زیادی نمی‌برد، در این به‌روزرسانی‌ها باید کمترین تغییر احساس شود چون مشتری از هویت ما جدا نیست و برای رسیدن به اقتصاد دیجیتالی و بانکداری هوشمند همه بخش‌های اکوسیستم باید هماهنگ کنار هم فعالیت کنند. در واقع توسن به عنوان توسعه‌دهنده نرم‌افزار، بانک به عنوان کارفرما و بانک مرکزی به عنوان قانون‌گذار باید همسو با هم تحول دیجیتالی را پیش ببرند و ما نیز بر همین اساس مسیر توسعه بازار و فروش‌مان را تعیین کرده‌ایم.»

عباس تمیزی معاون توسعه بازار و ارتباط با مشتریان توسن است. بخشی در توسن که مدتی است بیش از گذشته بر خدمت به مشتریان نهایی متمرکز شده است: «ما تابع بازار و نیازمندی‌هایی هستیم که در بازار وجود دارد. تحولات بانکداری دیجیتالی به مرزهای بانک‌ها محدود نمی‌شود و حتی اگر بانک‌ها از بین بروند بانکداری به جای خود باقی می‌ماند. در نتیجه اقتضای صنعت این است که خود را با ساختار جدید وفق دهد. گرچه ورود به حوزه C و مشتریان نهایی بیش از گذشته برای ما جدی شده اما توسن همیشه به عنوان پلتفرم تامین‌کننده با صنعت بانکی همکاری می‌کند و این بدان معنا نیست که حوزه B را فراموش کنیم، تجربه و تخصص ما B2B است و فرایند تصمیم‌گیری و انتخاب فعالیت حوزه C برنامه‌ریزی‌های خاص خود را می‌طلبد.»

 

معماری بانکداری باز

به باور تمیزی، فعالیت در حوزه مشتری نهایی فرصت اشتباه کردن را از سازمان‌ها می‌گیرد و حساسیت به‌شدت بیشتری می‌طلبد: «فعالیت در حوزه مشتریان نهایی به وسواس بیشتری در کار نیاز دارد و فعالیت‌های ما تلفیق خدمات مالی در حوزه‌های B و C است. علاوه بر اینکه به توسعه و حضور در بازارهای منطقه‌ای نیز فکر می‌کنیم و محصولات نوآورانه ما ادامه محصولات گذشته‌مان هستند. چندین سال است روی معماری بانکداری باز متمرکز شده‌ایم و در فعالیت‌های این بخش تجدید نظر اساسی کرده‌ایم چون در بانکداری باز مقیاس‌پذیری بهتر و بیشتری در جریان است.»

 

تمیزی اما فشار رگولاتوری را از چالش‌های مهم فعالان این حوزه به شمار می‌آورد: «فشار سنگین رگولاتور امکان نوآوری را محدود می‌کند و ما در سال‌های اخیر بیش از گذشته روی انجام الزامات بانک مرکزی و سیستم‌های حاکمیتی متمرکزیم. به عقیده شخصی خود من، شاید بانک مرکزی بیش از پیش وارد جزئیات شده و اگر این رویکرد ادامه پیدا کند، بدیهی است فعالان بانکی و مالی با چالش‌های جدی‌تری مواجه شوند.» این اتفاق می‌تواند بخش پشتیبانی و عملیات سازمان‌ها را نیز دچار چالش‌های جدی کند و باید بیش از پیش برای آن آماده باشند.

معاون پشتیبانی و عملیات توسن یوسف رجبیان است که از سال ۸۴ وارد توسن شده: «برای ورود به حوزه B2C و ارائه سرویس به مشتریان نهایی لازم است تغییرات زیادی در بحث فرهنگ و فرایندهای سازمانی فعالیت‌هایمان رقم بزنیم و چابک‌تر رفتار کنیم. توسن پس از 25 سال فعالیت در حال حاضر در ارتباط و سرویس‌دهی به مشتریان بزرگ به سطح قابل قبولی از بلوغ سازمانی رسیده است. طوری که در سال گذشته بیش از 45 ریلیز در محیط عملیاتی مشتریان راه‌اندازی شد (به‌ طور میانگین چهار بسته کامل برای هر بانک) و این نشان از بالا رفتن سطح کیفی نسخه‌ها در عین تطابق با نیاز مشتریان بود. به‌طبع مشتریان نهایی هم انتظار دارند همین سطح از کیفیت در محصولاتی که در حوزه B2C از جانب توسن ارائه می‌شود، در بخش C هم موجود باشد. در حقیقت اقداماتی که به این منظور انجام می‌دهیم مشابه انجام تعمیرات روی قطار در حال حرکت است، در عین حال که انجام این تعمیرات اجتناب‌ناپذیر است نباید خللی در عملکرد محصولات پیش بیاید که البته این کار بدون اتکا به توانایی و تخصص منابع انسانی متخصص امکان‌پذیر نخواهد بود.»

مدیر منابع انسانی توسن سودابه تیمورزاده است که از سال ۹۰ به عنوان کارشناس منابع انسانی و حالا در سمت مدیر منابع انسانی در توسن فعالیت می‌کند: «مدیریت کردن و تدوین استراتژی برای سازمان‌ها هر قدر بزرگ‌تر باشند، پیچیده‌تر می‌شود، چون به‌تبع تنوع سلیقه و تنوع فرهنگ در آن بیشتر است و در زمان طرح‌ریزی و تدوین استراتژی‌‌ها باید با دقت بیشتری برنامه‌ریزی کرد. خوشبختانه میانگین ماندگاری و حضور نیروهایمان تا اینجا نشان می‌دهد در این زمینه درست عمل کرده‌ایم. در حال حاضر میانگین حضور مدیران ارشد در توسن ۱۳ سال، سرپرستی ۱۰ سال و کارشناسی پنج سال است و ۴۸ درصد نیروهای ما زن و ۵۲ درصد مرد هستند که 30 درصد پست‌های مدیریتی بر عهده خانم‌‌هاست.۵۰ درصد نیروهایمان در حوزه تولید نرم افزار و ۳۰ درصد در پشتیبانی و بقیه در بخش فروش و ستادی مشغول فعالیت‌اند.»

به باور تیمورزاده، در حال حاضر مهاجرت اصلی‌ترین چالش شرکت‌های حوزه فناوری است: «۷۵ درصد خروج‌هایی که در توسن اتفاق می‌افتد، به خاطر عواملی است که از اختیار ما در توسن خارج است و دست ما نیست. نیروهای حوزه فناوری بیش از سایر نیروها مستعد مهاجرت هستند و ما مجبوریم به همین خاطر روی جانشین‌پروری و مدیریت استعداد متمرکز باشیم تا اگر نیرویی را از دست دادیم نیروی جانشین برای انجام فعالیت‌ها وجود داشته باشد. مضاف بر اینکه توسعه مهارت‌های فردی نیروهایمان هم از برنامه‌‌های جدی ما در منابع انسانی است تا با این روش‌ها بتوانیم حال و شرایط حضور بهتری در تیم‌هایمان ایجاد کنیم.»

ادامه مطلب

رویداد رونمایی از دیار دیجیتال

1401/03/10

رویداد رونمایی از مجموعه تازه تاسیس توسن، با عنوان دیار دیجیتال در تاریخ 10 خرداد ماه 1401، در هتل اسپیناس پالاس برگزار شد.

این رویداد با حضور هیئت مدیره توسن، هلدینگ تکوست و اصحاب رسانه، به معرفی رویکرد جدید شرکت توسن پرداخت و فلسفه و ارزش پایه گذاری آن را الهام گرفته از فلسفه ریزوم معرفی کرد؛

فلسفه ای که پدیده های گوناگون و غيرهمگون در کنار هم قرار می گیرند و به زایش دست می زنند.

توسن دیجیتال، پاسخ گروه توسن به تغییرات دنیای دیجیتال است

و به منظور یکپارچه سازی و هماهنگی بیشتر این اکوسیستم و اعضای آن، و همچنین نقش هدایت استراتژی و یکپارچه سازی کسب و کارهای دیجیتال گروه توسن را بر عهده دارد.
دیار دیجیتال به منظور هماهنگی و یکپارچه سازی کسب و کار دیجیتال و همچنین خلق ارزش در حوزه های فعالیتی گروه توسن و اکوسیستم فین‌تک را بر عهده دارد.

جناب آقای سید ولی‌الله فاطمی اردکانی، موسس و بنیان‌گذار شرکت توسن، در آغاز این رویداد به ارائه پرداختند و بر اهمیت وجودی این رویکرد اشاره کردند.

 

ادامه مطلب

حضور توسن در نمایشگاه دائمی محصولات دانش بنیان

1401/04/12


شرکت توسن در تاریخ ۱۲ تیر ماه ۱۴۰۱ در نمایشگاه دائمی محصولات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حضور یافت.



در این نمایشگاه جناب آقای دکتر احسان خاندوزی وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی و جناب آقای دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری از راهکارها و محصولات نوین شرکت توسن بازدید به عمل آوردند.

 

همچنین جناب آقای رضا اسدی فرد، سرپرست مرکز شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان در تیم هیئت دیدار کننده حضور یافتند و از محصولات نوین شرکت توسن بازدید به عمل آوردند.

ادامه مطلب

حضور توسن در نمایشگاه بین‌ المللی IMEX ترکیه

1401/07/22

 

شرکت دانش بنیان توسن، روز پنجشنبه 22 مهر ماه 1401، در نمایشگاه بین‌المللی فناوری اطلاعات و تکنولوژی‌های نوین استانبول که تنها نمایشگاه داخلی ترکیه و یکی از بزرگترین نمایشگاه‌های منطقه در حوزه تکنولوژی و فناوری اطلاعات می‌باشد حضور یافت و به ارائه آخرین دستاوردهای بانکی این مجموعه پرداخت، و همچنین سبد محصولات و دستاورد‌های خود را جهت بازدید ارائه نمود.

 

در این رویداد، رئیس نظام صنفی توسعه‌دهندگان نرم‌افزار ترکیه، جناب آقای Mustafa Çalış در استند توسن حضور یافتند و از محصولات و فعالیت‌های ما بازدید فرمودند.

نمایشگاه IMEX، یکی از تاثیرگذارترین و مهم‌ترین رویدادها در صنعت فناوری اطلاعات و تکنولوژی به‌شمار می‌رود که بزرگ‌ترین و مطرح‌ترین تولیدکنندگان فناوری دنیا را گرد هم می‌آورد و برای مدیران و متخصصین شرکت‌های متعدد در حوزه فناوری فرصت ملاقات با یکدیگر را فراهم می‌سازد.

ادامه مطلب

آرش بابایی مدیرعامل و سکان‌دار جدید توسن شد

1401/08/02

روز دوشنبه نهم آبان ماه ۱۴۰۱، طی مراسمی که با حضور هیئت مدیره و جمعی از مدیران ارشد‌ شرکت توسن برگزار گردید، ضمن تقدیر و تشکر از زحمات و دستاوردهای سید روح اله فاطمی اردکانی در مدت شش سال مدیریت عاملی ایشان، آرش بابایی به عنوان مدیر عامل و عضو جدید هیئت مدیره‌ شرکت توسن معرفی و منصوب گردید.

آرش بابایی دانش آموخته کارشناسی رشته مهندسی صنایع از دانشگاه علم و صنعت، کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی شریف و دکتری مدیریت کسب و کار در حوزه مدیریت مالی و سرمایه‌گذاری از دانشگاه تهران می‌باشد.

ایشان در سنوات گذشته به مدت ده سال در شرکت توسن، در سمت‌های معاونت طرح و برنامه و همچنین معاونت پشتیبانی و عملیات ایفای نقش نموده و در طی دو سال اخیر نیز سمت مدیریت عاملی شرکت ارتباط فردا را بر عهده داشته است.

همچنین در ادامه مسیر، آقای سید روح اله فاطمی اردکانی به عنوان نائب رئیس هیئت مدیره، شرکت توسن را همراهی خواهند نمود.

ادامه مطلب

حضور گروه توسن در نخستین همایش فرصت های ایران در عصر دیجیتال

1402/02/05

گروه توسن حامی ویژه نخستین همایش فرصت‌های ایران در عصر دیجیتال نخستین همایش فرصت‌های ایران در عصر دیجیتال ۲۵ و ۲۶ تیرماه در محل مرکز همایش‌های برج میلاد با حمایت ویژه گروه شرکت‌های توسن برگزار می‌شود. نخستین همایش فرصت‌های ایران در عصر دیجیتال (IDEAS) طی روزهای ۲۵ و ۲۶ تیرماه به منظور شناخت چالش‌ها، راهکارها و نیازهای کسب‌وکارها در بازارهای جدید در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار می‌شود. این رویداد که با حمایت ویژه گروه شرکت‌های توسن و همکاری دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه برپا می‌شود، محلی برای گفت‌وگو و طرح نظرات سیاستگذاران و تصمیم‌سازان نهادهای حاکمیتی، صاحبان بنگاه‌های بزرگ اقتصادی، اساتید دانشگاه، بنیان‌گذاران پلتفرم‌ها و استارتاپ‌های دیجیتالی و مدیران و توسعه‌دهندگان شرکت‌های فناوری خواهد بود.  هدف اصلی این رویداد، ایجاد فضای هم‌اندیشی، تبادل نظر و اندیشه و شناسایی فرصت‌های پیش‌رو میان بازیگران سنتی و بزرگ، تازه‌واردهای دیجیتال، شرکت‌های فن‌آور، رگولاتور و محققان است که به واسطه ورود به عصر دیجیتال و اقتصاد نوپدید دیجیتال کشور شکل گرفته است.  از مهمترین محورهای این رویداد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:  صنعت مالی، پیشران فرصت‌آفرینی پلتفرم‌های دیجیتال در ایران جامعه و شهروند دیجیتال راهکارهای دیجیتال در پاسخ به چالش‌های ملی فرصت‌‌‌آفرینی برای بازیگران سنتی روندهای تحول‌آفرین مبتنی بر فناوری گفتنی است گروه توسن با شرکت‌های زیرمجموعه به عنوان حامی اصلی این رویداد، با رویکرد بانکداری پلتفرمی و محصولات و راهکارهای دیجیتالی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری حضوری چشم‌گیر خواهد داشت.

ادامه مطلب

توسن 25 ساله شد!

1403/03/25

شرکت توسن، ٢٢ خردادماه، تولد ۲۵سالگی خود را جشن گرفت. این شرکت در سال ١٣٧٨ با هدف ایجاد بستری مستقل و بومی برای طراحی و تولید محصولات و راهکارهای نوین در عرصه‌های مختلف فناوری اطلاعات کشور مانند بانکداری، پرداخت و دولت الکترونیک، تأسیس شد.

سفر پرماجرای توسن در صنعت فناوری مالی و فناوری اطلاعات کشور در حالی وارد بیست و ششمین سال خود می‌شود که این شرکت، توسعه، رشد و استقامت خود را در این مسیر، وامدار توانایی و تلاش نزدیک به ١٠٠٠ نفر نیروی انسانی متخصص امروز، همکاران گذشته و همچنین همراهی کسانی می‌داند که در نهایت از راهکارها و محصولاتش بهره برده‌اند.

 
پیام شرکت توسن بعد از ٢۵ سال فعالیت شرکت توسن ضمن قدردانی از همراهی مشتریان و همه کسانی که در نهایت مخاطب محصولات و راهکارهای نوآورانه‌اش بوده‌اند در پیامی به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد تولد خود نوشت:

«۲۵ سال پیش در مسیری که برای رسیدن به اهدافمان انتخاب کردیم از سرچشمه جریان گرفتیم و در کنار شما به جریان توقف‌ناپذیری بدل شدیم که موانع، دلیلی برای تغییر آن هستند نه توقف‌اش. بعد از سال‌ها، حالا به یاد خودمان و شما می‌آوریم، جایی که ایستاده‌ایم حاصل قدم‌های کوچک و بزرگی است که با هم برداشتیم و با صبوری، تک‌تک‌شان را جشن گرفتیم. می‌دانیم مسیری پشت سر ماست که از جریان پرتلاطم ما هموار شده و مسیری پیش روی ماست که گذار از آن بدون همراهی شما ممکن نخواهد بود. شما، دلیل پیوستگی این جریان ۲۵ساله هستید.» به ساز در پیوستگی و به کار در جریان باشیم سازوکار حرکت رودی پرتلاطم که نمی‌ایستد

ادامه مطلب

راه های قدیمی به درهای جدید نمی رسد

1403/03/25

گروه توسن با پیام ” راه‌های قدیمی به درهای جدید نمی‌رسند” در این همایش به معرفی چشم‌انداز، ریسک‌ها و شیوه کار در بانکداری نوین پرداخت. دکتر سید ولی‌اله فاطمی اردکانی، بنیانگذار گروه توسن در اولین روز همایش فرصت‌های ایران در عصر دیجیتال در ارائه خود با موضوع رگولاتوری هوشمند و هدفمند به موضوع تنظیم‌گری اقتصاد دیجیتال و راه‌های بهبود آن پرداخت. به عقیده او همانطور که عصر دیجیتال یک فضای یادگیرنده و داده محور است رگولاتوری هم باید با سازگار شدن با این فضا یادگیرنده و هوشمند شود. به گفته او یکی از راه‌های ارائه داده به تنظیم گر فضای گلخانه‌ای است.

در ادامه همایش در روز دوم برگزاری آرش بابایی مدیرعامل شرکت توسن به بیان مفهوم بانکداری پلتفرمی پرداخت و گفت در بانکداری پلتفرمی رگولیشن و نظارت بیشتری خواهد شد و ادامه داد با خلق اکوسیستم به دنبال تجربه بانکداری پلتفرمی هستیم.

همزمان با برگزاری همایش، گروه توسن با مجموعه‌ای از کارگاه‌های آموزشی با موضوعات مرتبط با همایش، ایده‌های نوآورانه خود را درباره فرصت‌های ایران در عصر دیجیتال ارائه داد. این همایش که با استقبال از سوی مخاطبان مواجه شد، فضایی برای تبادل نظر و ایده‌های جدید بین مدیران ارشد حوزه دیجیتال ایجاد کرد؛ مراسم اختتامیه همایش با حضور دکتر سید ولی اله فاطمی اردکانی ۲۶ تیرماه، در سالن اصلی همایش‌های برج میلاد برگزار شد.

ادامه مطلب